Het zieke zusje van Munch

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 13:33

Edvard Munch (1863-1944) was een intens voelende man die hyperpersoonlijke schilderijen maakte. Hier zien we zijn zusje Johanne Sophie op haar sterfbed in 1877, 15 jaar oud, tubercolose. Een ziekte waar zijn moeder al aan was overleden toen hij vijf jaar oud was.

Deze gebeurtenis was voor Munch een samenballing van alle ziekte en dood die hij meemaakte in zijn jeugd en hij bleef een leven lang op dit thema terugkomen. In een periode van 40 jaar heeft hij 6 schilderijen en vele schetsen, etsen (afbeelding uitgekrast uit metaal en dan afgedrukt) en litho’s (de afbeelding in steen gekrast en dan afgedrukt) gemaakt van steeds maar weer dat stervende zusje met haar rode haar.

Ik vind ze allemaal mooi en aandoenlijk, maar de litho’s zouden mijn hart nog kunnen breken als ik niet op pas. Hierop beperkt Munch zit tot het hoofd van het meisje op het kussen. Het lijkwitte gezichtje, het futloze haar waarvan de kleur herinnert aan levenslust, de blik waarin je aanvaarding en onmacht kunt lezen, haar trillende  ademhaling die je zowat voelt.

Van die litho's heeft hij verschillende kleurafdrukken laten maken. Hier zie je er twee.

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Ben je geïnteresseerd in kunst en organiseer je activiteiten in een cultureel centrum, een woonzorgcentrum of zorgvilla in de ouderenzorg? Boek dan nu een prikkelende en vermakelijke kunstlezing, verzorgd door Heleen Niele.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.