Fabrieksmeisje van Bart van der Leck

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 16:35

Welkom bij mijn blog. Vandaag een korte overpeinzing over een schilderijtje dat ik afgelopen jaar in het Singer Museum in Laren zag hangen.

Dit meisje heeft een gebroken nacht achter de rug en ze kan haar ogen nauwelijks openhouden. Ze is dood- en doodmoe. Maar het leven is onverbiddelijk; ze moet naar haar werk. In het bleke ochtendlicht loopt ze naar de fabriek. Ze heeft het koud of ze is gespannen, kijk hoe krampachtig ze haar hand balt.

Zelden zag ik een schilderij over dit onderwerp en dat is verklaarbaar. De mensen die zich in rond 1900 schilderijen konden veroorloven, hadden liever mooie boerinnetjes of elegante societydames aan de muur. Boerinnen, vissersvrouwen of desnoods wasvrouwen kon je nog romantiseren, aan fabrieksmeisjes viel niks lieflijks te ontdekken. Vrouwen die in fabrieken werkten, kon je zelfs amper ‘vrouw’ noemen, zo was de algemene opinie, grofgebekt en onzedelijk als ze waren.

Bart van der Leck was, in tegenstelling tot de meeste kunstenaars van zijn tijd, van eenvoudige huize. Zijn vader was huisschilder en hij klom via de kunstnijverheid omhoog tot gerespecteerd kunstenaar. Hij is vooral bekend geworden met zijn geabstraheerde voorstellingen waarin hij alleen met de primaire kleuren werkte (wat Mondriaan en Van Doesburg van hem hebben overgenomen).

Zijn eigen eenvoudige komaf was misschien de reden dat hij het sociale onrecht van de buffelende arbeiders wél zag, en een fabrieksarbeidster schilderde zonder haar te idealiseren en salonfähig te maken. Ik vind het aangrijpend.

Ben je geïnteresseerd in kunst en organiseer je activiteiten in een cultureel centrum, een woonzorgcentrum of zorgvilla in de ouderenzorg? Boek dan nu een prikkelende en vermakelijke kunstlezing, verzorgd door Heleen Niele.

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Ben je geïnteresseerd in kunst en organiseer je activiteiten in een cultureel centrum, een woonzorgcentrum of zorgvilla in de ouderenzorg? Boek dan nu een prikkelende en vermakelijke kunstlezing, verzorgd door Heleen Niele.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen