Kunstbeschouwing bevordert geestelijke gezondheid en mentale scherpte

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 19:27
Tekening van Heleen Niele; oude magere ma met artistiek pet.

Waarom richt ik mij met mijn lezingen over kunst speciaal op ouderen? Daar zijn een paar antwoorden op mogelijk. Eén ervan is – en dit klinkt misschien merkwaardig – dat cognitief ingestelde mensen er zo van kunnen opknappen.

Cognitief ingestelde mensen

Stel je bent je hele leven bezig geweest met je hoofd. Veel denken, plannen maken, analyseren, afwegen, beoordelen, complexe zaken doorzien, je steeds weer verdiepen in nieuwe (vak)gebieden. Niet alleen voor je werk; ook in je vrije tijd hield je ervan om cursussen te doen, te reizen en musea te bezoeken. En opeens overkomt je iets akeligs als een hersenbloeding. Of er gebeurt iets sluipends waardoor je hersenfuncties langzaamaan verminderen tot je op een dag niet meer weet hoe je je aan moet kleden.

Hoe het ook komt; je komt in een instelling terecht. En daar heb je het goed, mag ik hopen, maar dat hoofd mist wat het altijd had: prikkeling en uitdaging.

Lezing

En dan komt er iemand een lezing geven over een onderwerp dat je interesseert. Als ik (Heleen Niele) dat ben, zal die lezing over kunst gaan. Ze vertelt een verhaal met meerdere lagen. Je hoort dingen die je wist. Je ziet schilderijen die je kent. Het is fijn om dingen te herkennen. Zo gek ben je toch nog niet. Je hoort ook dingen die je nog niet wist. Nu heb je weer iets geleerd. Leuk! En je ziet dingen in die schilderijen die je nooit eerder hebt gezien. Verfrissend!

Je kunt niet meer zelf naar een museum of cursus, maar dit komt toch heel erg in de buurt.

Even ben je weer wie je altijd was.

 

Kunstbeschouwing stimuleert cognitieve functies.

Het observeren vereist aandacht en concentratie. Het helpt de zintuigen te scherpen en vergroot je vermogen om details op te merken. Je kritisch denken wordt weer aangesproken en je mentale scherpte blijkt beter intact dan je had gedacht. Daar knapt een mens van op.

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

 

Ben je geïnteresseerd in kunst en organiseer je activiteiten in een cultureel centrum, een woonzorgcentrum of zorgvilla in de ouderenzorg?

Boek dan nu een prikkelende en vermakelijke kunstlezing voor senioren, verzorgd door Heleen Niele.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen en boek een lezing