De vreugde spat ervan af. Hoewel...

Gepubliceerd op 4 september 2023 om 21:07

Pure levensvreugde. Dat zag ik altijd als ik dit houten beeld uit de 50'er jaren van Marino Marini zag staan. Zodra ik het weer zag in het Kröller-Müller museum, begon ik te glimlachen. Kennelijk had ik nooit het bordje gelezen, wat ik de laatste keer wel deed. 'In dit werk steekt de ruiter zijn armen in paniek in de lucht. Het paard gooit zijn hoofd in de nek en lijkt de man af te willen werpen.' Een diametraal andere betekenis dan ik eraan toekende. Had ik het bordje nou maar nooit gelezen!

Gelukkig ben ik als toeschouwer vrij om mijn eigen betekenis aan dit houtsnijwerk te geven. Eigen interpretatie hoeft niet hetzelfde te zijn als de intentie van de kunstenaar. Maar nu ik dit weet wringt het toch. Ik ben benieuwd wat ik de volgende keer denk als ik dit paardje met kind weer zie.

Ben je geïnteresseerd in kunst en organiseer je activiteiten in een cultureel centrum, een woonzorgcentrum of zorgvilla in de ouderenzorg? Boek dan nu een prikkelende en vermakelijke kunstlezing voor senioren, verzorgd door Heleen Niele.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen en boek een lezing