De slaoliestijl

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 17:31

Zie hier de reclame-poster die Jan Toorop in 1894 maakte voor de Nederlandse Oliefabriek in Delft. Twee vrouwen waarvan er één de sla aanmaakt. Maar eigenlijk zie je vooral lijnen die de haren moeten voorstellen en extreem gestileerde jurken. Dit is art nouveau op zijn Nederlands waarin Jan Toorop – in elke stad is er wel een Jan Tooropstraat maar het grote publiek is zijn werk vergeten – een belangrijke speler was.

Beeldend tweedimensionaal werk bestaat eenvoudig gezien uit drie elementen: kleur, vorm en lijn. In het impressionisme is kleur bijvoorbeeld belangrijk. In het kubisme ligt de nadruk op vorm. En in het art nouveau-werk van Toorop is het de lijn.

Lijnen waren expressief in zijn beleving. Lijnen konden nijdig zijn, of gillen of dansen. Vanwege dit affiche is de art nouveau in Nederland lang de slaoliestijl genoemd.

Die lijnen zijn zo overdadig aanwezig dat je in dit specifieke geval bijna zou vergeten dat je naar reclame voor slaolie kijkt.

Maar Jan Toorop is zoveel meer dan die slaoliestijl. Prachtige pointillistische schilderijen en dromerig impressionistische werken. Treffend getekende portretten. Een fascinerend kunstenaar waar ik een gloednieuwe lezing over heb gemaakt. De cursusbeschrijving vind je  hier

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen.