Studieschuld: vette pech. Superactuele kunst.

Gepubliceerd op 30 april 2023 om 15:48
mart veldhuis - Eigen schuld (detail) - (2021)

Ik zag een enorm wandtapijt (470 x 150 cm) hangen in het Dordrechts Museum. Hierboven zie je slechts een deel.

Ik  wilde alleen de tentoonstelling over Jan Veth zien, verder had ik geen tijd. Maar toen ik dit in het oog kreeg, kon ik niet anders dan abrupt tot stilstand komen. Wat was dit? Het leek ouderwets – ik bedoel, een wandkleed! Maar het oogde modern en druk.

Waar moest ik kijken, wat stelde dit voor? Ik ontwaarde Nederlandse woorden. Mijn hart maakte een sprongetje. Een verademing om in moderne kunst ook eens iets Nederlands te zien. En in plaats van er langs te lopen ben ik dit tapijt gaan bekijken.

Super actueel thema. Studenten die tussen 2015 en 2023 studeerden (en studeren) moe(s)ten geld lenen en velen blijven achter met een enorme studieschuld. Daar gaat dit tapijt over. Belaagd door twee Hollandse Leeuwen (die de studieschuld willen innen) staat de student die zijn diploma moet halen en daarna moet zorgen dat hij geld verdient. Het detail uit het wandtapijt dat ik hier laat zien is de student die bijna bezwijkt onder de last. Werkdruk, burn out, pillen, zweetdruppels, kortsluiting in het hoofd.

Het werk heet Eigen Schuld en is te koop voor €46.530,34. Precies de studieschuld die de maker Mart Veldhuis (1991) in 2021 had.

Briljant.

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen.