Pesthumeur

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 12:57

Zie deze man een pesthumeur hebben.

Pesthumeur?

Hij ligt onderaan een schilderij van Jacques Louis David waar Sint Rochus, de pestheilige, aan Maria vraagt de pestlijders te genezen. Zij, op haar beurt, geeft die vraag door aan Jezus Christus haar zoon. Een heel gedoe, die hemelse hiërarchie. Maar daar wilde ik het niet over hebben.

De man waar ik het over heb, vind ik dus zelf nogal geestig, omdat hij er zo chagrijnig bij ligt. Zo van: die genezing laat wel heel lang op zich wachten. Hij heeft er duidelijk de pest in.

We denken zelden na over de uitdrukkingen die we gebruiken.

Pest was een verschrikkelijke ziekte die in golven door Europa raasde. Eerst werd je overvallen door hoofdpijn en koorts, je kreeg een paar grote pijnlijke bulten en je stierf binnen een paar dagen. Zo zijn er in de 14e eeuw tientallen miljoenen Europeanen overleden. Daar hebben we heel wat uitdrukkingen aan over gehouden – we zijn ons er alleen niet meer van bewust.

Kijk eens naar deze uitsnede van een schilderij van Antoine-Jean Gros, waarin Napoleon heel dapper een pestkolonie bezoekt en onverveerd een pestbuil aanraakt, alsof hijzelf onaantastbaar is en over genezende krachten bezit. Maar dat weer terzijde. Het gaat me nu om de man die achter hem staat. Die houdt een zakdoek voor zijn neus. De lucht is er namelijk verpest.

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen.