De handen van Frans Hals

Gepubliceerd op 12 maart 2024 om 11:54

Als je een béétje in kunst geïnteresseerd bent, kan het je niet zijn ontgaan dat er een tentoonstelling is over Frans Hals in het Rijks. Overal en nergens kun je lezingen bijwonen en de marketing van het Rijks is weer tip top in orde. Voor mijn gevoel is zo’n tentoonstelling dan zo alom aanwezig dat ik een wegtrekker dreig te krijgen (ken ik al, weet ik al, waarom zou ik nog naar die uitgekauwde werken gaan kijken) - geheel en al onterecht.

Ten eerste zijn er werken te zien die normaal in het buitenland hangen. Ten tweede is een hype doorgaans wel ergens op gebaseerd; Frans Hals is gewoon erg goed en in het echt zie je dingen die je toch niet eerder hebt opgemerkt, al heb je de bewuste werken al zo vaak op papier gezien.

Neem de handen. Die man kon hánden schilderen als geen ander.

En wat dacht je van dit portret van Isaac Abrahamsz Massa uit 1622:

Nooit eerder zag ik een 17e-eeuws portret van een man met de armen over elkaar*. De armen vormen een barrière; met deze man valt niet te spotten, en zo kijkt hij je ook aan. Machtig en krachtig. Ik vind het pracht., euh, mooi.

In de tentoonstelling over Frans Hals zijn nu veel werken te bewonderen die in het bezit zijn van buitenlandse musea. Maar mijn lievelingsschilderij blijft in Nederland en zal later weer gewoon in het Mauritshuis in Den Haag hangen. Ik stel aan u voor: de lachende jongen. Ik kan niet naar dit werk kijken zónder te glimlachen. Die grote tanden! Die bos haar!

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen.

[BOEK EEN LEZING]

Ben je geïnteresseerd in kunst en organiseer je activiteiten in een cultureel centrum, een woonzorgcentrum of zorgvilla in de ouderenzorg? Boek dan nu een prikkelende en vermakelijke kunstlezing, verzorgd door Heleen Niele.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen en boek een lezing

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.