Tevreden monniken - of vergis ik me?

Gepubliceerd op 24 januari 2024 om 11:59

Kijk eens naar deze close-up van twee oude monniken, met precisie geschilderd en met empathie. Ik liep ze tegen het lijf in Het Snijders- Rockoxhuis in Antwerpen. Ik weet niets van de mannen, ik weet niets van de context, noch iets over de schilder, dus ik doe mijn eigen aannames en raak ontroerd. Want ik zie twee kameraden die hun lange leven aan de heer gewijd hebben en elke dag meerdere keren de handen vouwen in gebed. Het leven heeft ze geen aardse goederen opgeleverd en geen vleselijke liefde (nemen we aan) maar wel broederschap, aanvaarding en een opgewekt gemoed. Zie ze daar zitten met al hun rimpels en vlekken en pukkels. Mooi toch?

Volgens het bijschrift is het geschilderd door (vermoedelijk) Marinus van Reymerswale , vóór 1528. Er wordt gesproken over ‘een sfeer van satire, een bijna karikaturale weergave en een onderhuidse kritiek op mens en maatschappij.’ Satire? Karikaturaal? Kritiek op wat? Zonder nadere toelichting kan ik van deze tekst geen chocola maken, dus ik leg hem naast me neer en hou vast aan mijn eigen interpretatie.

En dat raad ik iedereen aan; begeleidende teksten bij kunstwerken kunnen soms verhelderen; soms staat er nietszeggende onzin, en soms kun je het er gewoon mee oneens zijn.

Leuk dat je mijn kunsthapje hebt gelezen. Af en toe deel ik iets over beeldende kunst, gewoon voor de aardigheid. Ik ben Heleen Niele en ik geef lezingen over kunst speciaal voor senioren.

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen.

[BOEK EEN LEZING]

Ben je geïnteresseerd in kunst en organiseer je activiteiten in een cultureel centrum, een woonzorgcentrum of zorgvilla in de ouderenzorg? Boek dan nu een prikkelende en vermakelijke kunstlezing, verzorgd door Heleen Niele. boek een lezing