Wie houdt er nou niet van Monet

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 12:32

Volg mij op:

Sommige kunstenaars zijn zo bekend en alomtegenwoordig, dat je op een gegeven moment de schoonheid van hun werken niet meer ziet. Voor mij was Claude Monet er zo een. Toen ik me voor kunst ging interesseren was dat vooral door mijn kennismaking met zijn werk en dat van de andere impressionisten. Maar al gauw vond ik al dat werk te zoet, te lieflijk, te gewoon, niet meer zo interessant. Je zag het ook te veel vond ik (vind ik). De waterlelies van Monet staan op koektrommels, sjaaltjes, schriften, mokken, noem maar op. Dan worden die meesterwerken een soort behang. Aardig om te zien, leuke plaatjes, meer niet.

Tot ik min of meer per ongeluk een aantal van Monets werken weer in ’t echt zag. Ik was in Parijs bij de Fondation Louis Vuitton; een museum dat in 2014 is geopend in het Bois de Boulogne. Ik kwam voor het spectaculaire gebouw van Frank Gehry, ik zag Monet.

En dan vooral een serie van drie grote werken die normaal gesproken verspreid zijn over drie musea in de VS en nu voor één keer naast elkaar hingen, zoals ze ooit bedoeld waren. Een hele wand gevuld met één enorm schilderij, sowieso behoorlijk overweldigend. En nee, ik vond het geen koektrommelplaatje meer.

Nu ik de verf op het doek zag liggen en eigenlijk niets anders dan wat streepjes verf zag. Nu ik naar achteren liep en al die ogenschijnlijk simpele streepjes en haaltjes een etherisch tafereel vormden. Nu ik eindelijk weer zag hoe adembenemend mooi die waterlelie-schilderijen zijn.

Doordat er geen oever of horizon te zien zijn, hebben je ogen weinig houvast. Je voelt meer dan dat je ziet – de weerspiegeling van wolken en bomen in het water, de waterlelies op het water. Je kunt verdwijnen in al die blauwe, paarse, roze en groene kleuren. De schilderijen zijn bijna abstract – maar niet helemaal – en dat overgangsgebied tussen figuratief en abstract maakt ze zo aangrijpend.

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.