Dagbesteding voor intellectuele ouderen

Gepubliceerd op 8 januari 2023 om 12:02

Ook intellectuele* mensen kunnen te maken krijgen met geheugenproblemen of moeite krijgen met alledaagse handelingen. Soms zodanig dat ze moeten worden opgenomen in een oudereninstelling.

Lang niet alle intellectuele mensen voelen zich thuis bij de reguliere dagbesteding of in de gebruikelijke woonzorgcentra – en langzaamaan zie je ze depressief worden en verpieteren. Ik heb het heel wat keren gezien in de acht jaar dat ik in de ouderenzorg heb gewerkt. Hartverscheurend.

Hoog tijd om specifieke activiteiten aan te bieden voor deze groep. Zaken die aansluiten op de interesses van de mensen. Bijvoorbeeld praten over geschiedenis en klassieke muziek en kunst.

Toen ik activiteitenbegeleider was nam ik soms een groepje mensen apart om over een klassiek muziekstuk te vertellen en ernaar te luisteren. Met een bepaalde dame had ik het over het oude Indië waar zij was opgegroeid, dan nam ik boeken uit die tijd mee en liet ik oude muziek horen. Met de volgende besprak ik de nieuwe vormen van journalistiek, aangezien hij hoofdredacteur was geweest. Enzovoort. Maar dat zijn een-op-een activiteiten van mijn collega's en mij. Toen ging ik lezingen over beeldende kunst organiseren en die waren zo'n groot succes, dat ik die nu ook op andere plekken in de ouderenzorg geef.

Je kunt me boeken om een lezing over beeldende kunst te geven. En ik verzeker je: dit soort mensen vindt het doorgaans heerlijk weer aangesproken te worden op kennis en intellect. En ook andere toeschouwers genieten, al was het maar om de mooie plaatjes.

 

* Met intellectueel bedoel ik mensen met een brede algemene ontwikkeling en belangstelling. Denkers, creatievelingen, slimmerikken. Hoogopgeleid of hoogbegaafd. Geen van deze termen dekt de lading helemaal.

** Er zijn natuurlijk ook heel mensen die zich prima kunnen overgeven aan de gang van zaken in instellingen. Gelukkig maar! Ik beweer absoluut niet dat mensen die genieten van liedjes zingen niet-intelligent zijn!

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.