Het Rijksmuseum als kathedraal

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 10:40

Als De Belgen zich niet hadden afgescheiden van Nederland, had er waarschijnlijk een schilderij van Rubens gehangen op de plek van Nachtwacht in het Rijksmuseum. Want Rubens was in eerste instantie geselecteerd als nationaal kunstenaar. Die man was algemeen erkend een van de grote Europese kunstenaars. Maar ja, hij was een Antwerpenaar. Dus toen Nederland vanaf 1830* zonder België verder moest is  er lang over nagedacht: welke kunstenaar kon het Koninkrijk der Nederlanden het beste vertegenwoordigen? Dat werd Rembrandt - vanwege de veelheid aan genres die hij beoefende - en  zo kon het gebeuren dat diens bijna vergeten Nachtwacht (die eigenlijk anders heet) de ereplaats kreeg in het Rijksmuseum. 

Let maar eens op als je door de Eregalerij naar de Nachtwacht loopt: het is  alsof je door het schip van een kathedraal naar het altaar toeloopt, door de Eregalerij naar het Goddelijk Licht. En dat was ook echt de bedoeling.

Dit en nog veel en veel meer, vertelde ik zondag aan 'mijn' studenten tijdens een paar rondleidingen door het Rijks. Want met een beetje kennis - zie je zoveel meer!

Dit is een blog van Heleen Niele. Je kunt me boeken voor lezingen aan ouderen en rondleidingen. Activiteit voor senioren.

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

* in 1830 brak de revolutie in België uit en in 1839 werd België officieel onafhankelijk