Kunst zonder bordjes: LAM is gezellig en leerzaam

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 16:58

Met mijn neus stond ik op dit vrouwtje en haar baby toen er opeens een suppoost naast me opdook. In een reflex nam ik afstand, handen achter mijn rug, om aan te geven dat ik het begrepen had: ik zou niet meer zo dichtbij komen en niks aanraken. En, wat denkt u?' zei hij, en knikte met zijn hoofd naar het beeld, 'heeft ze lekker geslapen vannacht?'

In het Lam (Lisser Art Museum) in Lisse moet je eerst zelf goed kijken wat je in de kunstwerken ziet, zónder dat je houvast hebt aan de naam van de kunstenaar of de naam van het kunstwerk.  Wat stelt het voor, heeft het een betekenis? Is het mooi?

Er hangen geen bordjes naast de kunstwerken maar je kunt wel een app downloaden waar de gebruikelijke info te vinden is. De suppoosten zijn hier 'kijkcoaches' die het leuk vinden om over de kunst te praten - en je met rust laten als je daar geen zin in hebt. 

Meestal heb ik genoeg aan mezelf en de kunst, maar ik moet toegeven dat de dynamiek erg aanstekelijk was. Hier niks verheven stilte en eerbiedig kijkende mensen. Levendige kunst met levendige  kijkers die  erop los associëren, hardop lachen of even naast een beeld gaan zitten. Niemand die zich ongemakkelijk voelt omdat hij/zij 'te weinig' van kunst weet.

Alle kunst gaat over eten en consumptie - het is oorspronkelijk de kunstcollectie van Dirk van den Broek die zich realiseert waar zijn geld vandaan komt ;-) - en praten en aanraken zijn hier heel gewoon.

Een klein museum dat veel meer biedt dan een kijkervaring. Geschikt voor jong en oud - maar in het kader van deze website: ideaal als uitje voor ouderen, alleen of in groepsverband. Een aanrader.

 

PS Voor wie tóch wil weten wie en wat: Woman with Shopping  van Ron Mueck uit 2013.
Met dank aan de site https://www.schakeringen.nl Ron Mueck – Woman with shopping, 2013, collectie: Lisser Art Museum (LAM)   in Lisse. Foto: Ilkka Jukarainen / iwishmynamewasmarsha

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.