Vincent van Gogh

Marc Chagall

Marc Chagall, een belangrijk joods kunstenaar die altijd herkenbaar is aan zijn stijl. Een mengeling van volkskunst met surrealistische elementen, heel expressionistisch , kleurrijk. Een voorloper van het modernisme. Een man die bovendien nogal wat heeft meegemaakt, levend in roerige tijden; de eerste en de tweede wereldoorlog, de Russische Revolutie, verbanning. Maar ook: juichend succes!Kom luisteren en kijken naar het verhaal en het werk van deze bijzonder man.

Lees meer »

Marlene Dumas

Mijn eerste lezing over een kunstenaar die nog onder ons is. Marlene Dumas (1953) is wereldberoemd, haar werken hangen over de hele wereld in toonaangevende musea en ze is een van de best verdienende Nederlandse kunstenaars van het moment. En dat is niet voor niets.

Lees meer »

Leo Gestel

Leo Gestel (19881- 1941) is in hetzelfde jaar geboren als Jan Sluijters. Samen met Sluijters en Mondriaan werd hij gerekend tot de ultra-modernisten. Hoewel bijna elk kunstmuseum in Nederland  werk van hem bezit , lijkt hij toch in vergetelheid te raken. Onterecht. Prachtige optimistische werken, kleurrijk, spetterend. Alle ‘ismes’ kun je in zijn werk voorbij zien komen: neo-impressionisme, luminisme. futurisme, kubisme. Hij was ook een buitengewoon goede tekenaar. Toen Nederland overspoeld raakte door gevluchte Belgen, trok hij met zijn tekenblok erop uit om als een journalist te laten zien hoe het er met die mensen aan toe was. Gedurende een aantal jaren was hij voorman van de Bergense School en nog weer later introduceerde hij een geheel nieuwe stijl toen hij mensen uit de dorpen aan de voormalige Zuiderzee ging tekenen in een nieuwe bonkige stijl.

Lees meer »

Jan Toorop

Jan Toorop was rond 1900 de meest avant-gardistische kunstenaar in Nederland. Een man die in het toenmalige Nederlands-Indië was geboren en op 9-jarige leeftijd naar kostschool was gestuurd en vervolgens door naar Nederland, en die zijn ouders nooit meer zou zien. Een man die zich ontwikkelde tot een gretig kunstenaar die zich niet in een 'isme' liet vangen. Hij werkte impressionistisch, pointillistisch, art nouveau, in zijn volkomen eigen stijl. Lieflijk en kalm. Geëngageerd en fel. Duister en grimmig. Spiritueel en religieus. 

Lees meer »

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer is een tijdgenoot van Rembrandt maar dan 26 jaar jonger. Hij leefde en werkte in Delft,  en in Delft zijn zijn schilderijen lange tijd gebleven. De plaatselijke bakker had bijvoorbeeld twee Vermeers in zijn bezit. In de tweede helft van de 19e eeuw werd Vermeer herontdekt door een Franse criticus en pas toen ontstond er een jacht op zijn werk. In 2022 was er een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum waar 28 werken hingen van de 38 die aan hem worden toegeschreven. De expositie was een immens succes. Als u zich afvraagt waarom, bestel dan een lezing van mij. Ik zal het u haarfijn uitleggen. Vermeer is namelijk anders dan alle anderen.

Lees meer »

Frida Kahlo

Frida Kahlo. Kleurrijk in de meest letterlijke zin van het woord. Wie kent niet haar beeltenis, afgedrukt op t-shirts, posters en drinkbekers? Maar wie was deze Mexicaanse vrouw? Tijdens haar leven ontwikkelde ze zich als autodidact in de schaduw van haar beroemde man. Nu, 60 jaar na haar dood, is zij vele malen beroemder dan hij. Laat mij je vertellen over haar leven en haar werk.

Lees meer »

Edvard Munch

Edvard Munch (1863-1944) was een intens voelende man die hyperpersoonlijke schilderijen maakte. Zijn werken moesten zo’n indruk maken op de kijkers, dat die konden voelen wat hij had gevoeld. De triestheid, de gruwel, de pijn, het verdriet. Het bijzondere aan Munch is dat hij erin slaagde om zijn particuliere pijn te verheffen tot iets waar we ons allemaal in herkennen. Daarom spreekt zijn werken zoveel mensen aan. Laat mij je vertellen over leven en carrière van deze bijzondere Noorse kunstenaar.

Lees meer »

Impressionisme

De meeste mensen zien wel een beeld voor zich als je de term ‘impressionisme’ laat vallen. Maar wie zijn die impressionisten dan eigenlijk. Waarom werd hun werk in hun eigen tijd als revolutionair gezien. Wat was de invloed van de uitvinding van de verftube, de trein en de industrialisatie? Heleen Niele vertelt je er meer over in deze lezing waarion ze extra aandacht besteedt aan Claude Monet.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.