Positieve impact van kunst

Gepubliceerd op 22 februari 2023 om 16:36

‘De waarde van kunst in zorgsettings is lastig in kaart te brengen. In een recent afgerond onderzoek naar de waarde van kunst in de zorg stelden Leyden Academy en Amsterdam UMC vast dat er belangrijke waarden zoals plezier en verbinding ontstaan.’

Dit is een tekst van Leyden Academy on Vitality and Aging. Een organisatie die aan twee Nederlandse universiteiten is verbonden en wetenschappelijk probeert te onderbouwen hoe belangrijk het is dat kunst en cultuur worden aangeboden aan ouderen.

‘Hoewel de positieve impact van kunstinitiatieven op ouderen veelal wordt herkend en nationaal en internationaal wordt ondersteund in de literatuur, is het bewijs versnipperd.’

Hulde voor de moeite. Denk aan al het werk dat hiervoor verzet moet worden: onderzoeksaanvragen, probleemstellingen, nulmetingen, beschrijvingen van situatie en populatie, vragenlijsten, rapportage et cetera. Case studies en arts-based methoden. Implementatie en continuatie van kunstinitiatieven. Pffff, ik word al moe als ik eraan denk.

Nuttig werk. Want met wetenschappelijk bewijs zullen organisaties bereid zijn meer budget vrij te maken. Een breder publiek zal bereikt worden en de kwaliteit van leven van ouderen zal omhoog gaan.

Ikzelf heb geen wetenschappelijk bewijs nodig.

Ouderen zijn net als alle andere mensen.

En elk mens knapt op van bezig zijn met iets wat hem of haar interesseert.

Ontvangend én actief, gevarieerd en consistent.

Dansen, zingen, sporten, schilderen, bloemschikken, frisse lucht, een uitje, een concert, een verhaal, een lezing.

Soms onder begeleiding van een yogamevrouw, een sportleraar, een handwerkster, pianist of kunstenaar. Soms met hulp van een kunsthistoricus.

Dit is een blog van Heleen Niele. Ik geef kunstlezingen aan ouderen. Activiteit voor senioren

Lezingen over kunst speciaal voor senioren. Prikkelend en vermakelijk. Cognitief en visueel. Activiteit in culturele centra, woonzorgcentra en ouderenzorg.

Je kunt me boeken voor lezingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Doorgaans om 11 uur, 15.30 uur en 19 uur.
Regio Amsterdam - Utrecht - Almere - Amersfoort.

Klik hier voor meer info over mijn kunstlezingen.